projekty edukacyjne łódź

Projekty

find out in hollylodz escape room w Muzeum KinematografiiFundacja Skillab w partnerstwie z Muzeum Kinematografii w Łodzi zrealizowała projekt pt. „Find Out In Hollyłódź”. Była to gra typu escape room skierowana do młodzieży i osób dorosłych. Wstęp do pokoju zagadek był bezpłatny.

Głównym celem projektu było funkcjonowanie pokoju zagadek w Muzeum Kinematografii , który był poświęcony tematowi Łodzi Filmowej, zwiększenie uczestnictwa w kulturze i kształtowanie tożsamości regionalnej wśród społeczności lokalnej. Gra była także urozmaiceniem dla zwiedzających Muzeum.

Partnerem projektu była łódzka firma Find Out i Fundacja Kamila Maćkowiaka.

Projekt był dofinansowany przez Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju REGIO działającego jako Operator w konkursie na regranting w zakresie turystyki i krajoznawstwa, realizowanym ze środków z budżetu Miasta Łodzi.

Projekt promowały łódzkie Radia:

Relacja RMF24

Relacja Radio Łódź

Relacja Radio Eska

Czas realizacji:
Bezpłatnie 8.10-15.11

Miejsce realizacji: Pałac Karola Scheiblera Muzeum Kinematografii w Łodzi ul. Pl. Zwycięstwa 1

Czas gry: 30 min.

Grupy docelowe: grupy szkolne, dorośli

Godziny otwarcia: wt. 13-17, śr. 13-16, czw. 13-18, pt. 13-16, sob.15-18

Czym jest pokój zagadek:
Pokój zagadek (eng. real life escape room game) – gra w której uczestnicy zostają zamknięci na określony czas, w tematycznie przygotowanych pokojach zagadek z których muszą się wydostać. Aby tak się stało, należy rozwiązać przygotowane wcześniej zagadki, które doprowadzą do szyfru lub odnalezienia klucza do drzwi. Grupy składają się od 2 do 7 osób, z uczestnikami prowadzący kontaktuje się za pomocą krótkofalówek.

Szczegółowych informacji udziela:
Prezes fundacji Skillab Magdalena Kolasa