mother talking to her little girl

Szkoła dla rodziców

jak mowic zeby dzieci nas sluchaly jak sluchac zeby dzieci do nas mowily b iext35357914
Szkoła dla Rodziców i Wychowawców to cykl warsztatów psychologicznych dla każdego, kto szuka sposobu na nawiązanie głębszych relacji z dziećmi lub wychowankami, konstruktywne rozwiązywanie konfliktów, radzenie sobie z trudnościami wychowawczymi.

To zbiór komunikacyjnych narzędzi, które znacząco poprawiają jakość kontaktu z dzieckiem i nietylko. To nauka dialogu i kształtowanie więzi opartych na wzajemnym szacunku.

Program został opracowany w oparciu o koncepcję Wychowania bez porażek Thomasa Gordona i książki Adele Faber, Elaine Mazlish z cyklu Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały; Jak słuchać żeby dzieci do nas mówiły. Szkoła posiada ogólnopolską strukturę organizacyjną i koordynowany jest przez Ośrodek Rozwoju Edukacji w Warszawie (http://www.ore.edu.pl/programy-i-projekty-98419/szkoa-dla-rodzicow-i-wychowawcow/o-szkole-dla-rodzicow-i-wychowawcow)

Warsztaty wychowawcze Jak mówić żeby dzieci nas słuchały; Jak słuchać żeby dzieci do nas mówiły to ok 40 godzin zajęć. Jest to cykl cotygodniowych 10 spotkań trwających 3-4 godziny. Zajęcia są prowadzone metodami aktywnymi, tak by uczestnicy mogli jak najwięcej doświadczać i ćwiczyć nowe umiejętności. Przerwa między warsztatami to czas na wypróbowywanie zdobytej wiedzy w domu w relacji z rodziną.

szkola dla rodzicow 1Dzięki warsztatom:

• Rozwiniesz umiejętności empatycznej komunikacji
  • Dowiesz się jak mówić do dziecka, żeby Cię słuchało i współdziałało
  • Dowiesz się co stosować zamiast kar i nagród
  • Poznasz sposoby wspólnego rozwiązywania konfliktu

Tematyka zajęć:

Budowanie relacji dorosły - dziecko, a w tym:

• szkola wychowawow i rodzicow łódźwyrażanie oczekiwań i ograniczeń tak, aby były przez dziecko usłyszane,
  • rozpoznawanie, wyrażanie i akceptowanie uczuć,
  • aktywne, wspierające słuchanie,
  • zachęcanie dziecka do współdziałania,
  • uwalnianie dzieci od grania narzuconych ról,
  • wspieranie procesu usamodzielniania się dziecka,
  • budowanie realnego poczucia własnej wartości dziecka,
  • konstruktywne rozwiązywanie konfliktów.

Realizacja:

• 10 spotkań po 3-4h;
  • liczebność grupy 12-15 (max.) osób;
  • metoda pracy warsztatowa;
  • więcej szczegółów na stronie wydarzenia na fb

Warunki uczestniczenia w grupie:

• obecność na każdych zajęciach (dopuszcza się 1-2 nieobecności)
  • posiadanie „podręcznika”„Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły” A.Faber i E.Mazlish, wyd. Media Rodzina

FRB Magdalena Kolasa psycholog trener łódź konsultacjeMagdalena Kolasa - psycholog, dyplomowany trener, realizator Szkoły dla Rodziców i Wychowawców, w trakcie kursu psychoterapii systemowej w Polskim Instytucie Ericsonowskim, absolwentka studiów podyplomowych NVC na Collegium Civitas, członek PTP. Prowadzi zajęcia i warsztaty psychoedukacyjne we współpracy z organizacjami pozarządowymi oraz placówkami oświatowymi, udziela konsultacji psychologicznych i wychowawczych. Bliska jej jest pegagogika Jespera Julla propagująca idee szacunku i współdziałania we wzajemnych relacjach z dzieckiem oraz dojrzałe przywództwo dorosłych.

Termin Edycja IV: 10 spotkań w odstępie tygodniowym godz. 17:00

29.09, 6.10, 13.10, 27.10, 3.11, 10.11, 24.11, 1.12 (piątki)
22.10, 19.10 (niedziele)

Koszt: 390zł, czyli 39zł/warsztat; early bird 350zł

(możliwość płatności w IV ratach: I 120zl, II-IV 90zł)

Miejsce: Baby Club Cafe A.Tansmana 5/02 Łódź-Widzew

Zapisy: tel. 609 858 785, mail.

Miejsce w grupie gwarantuje wpłacenie zaliczki w wysokości 120zł lub całości kwoty najpóźniej do 22.09.2017. Istnieje też możliwość wcześniejszej wpłaty za cały kurs, early bird do 8.09.2017, wtedy koszt całości kursu obniży się do 350zł.